Metis

Nyhet! Vi har släppt en ny version av Metis - version 10.9. Läs mer om uppdateringarna här.

På vår webbsida kan du läsa mer om vad du kan åstadkomma med Metis, se här. På den här sidan kan du hitta praktisk information om Metis och hur du gör när du ska komma igång och arbeta i plattformen. T ex länk till nedladdning, instruktion kring hur du låser upp ditt konto, små korta tutorials etc.

metis introduktion

Via denna sida kan du gå en introduktion till Metis i lektionsform.

ladda ner metis till din pc

För att ladda ner Metis Windows client för PC, klickar du här. För att komma vidare anger du "Metis2010" som lösenord för webbsidan. När klienten är nedladdad behöver du dina användaruppgifter:

Användarnamn:
Lösenord:
Kund-ID

Dessa hittar du i ett mail från avsändare Metis. Har du inget sådant mail kontaktar du er superuser internt (eller en annan användare) så kan hen lägga upp dig som användare och skicka ett sådant mail direkt från Metis. Här finns en instruktion för att lägga upp ny användare.

Om det inte fungerar är du välkommen att kontakta vår internationella support som kan lägga upp dig som användare och skicka inloggningsuppgifter, support@master-hr.com. Det går bra att skriva på svenska. Ange vilket företag du jobbar på, ditt namn och din e-mailadress och be om inloggningsuppgifter till Metis.

uppgradera metis

Den 27 november 2019 släpper vi en ny release av Metis, version 10.9. Om du öppnar Metis efter den 27:e kommer du i bästa fall få frågan om Metis ska uppdatera av sig själv. Om du inte får det eller om du har en tidigare version och vill uppgradera, gå till Kontrollpanelen på din dator och avinstallera Metis Windows Client under Program. Ladda sedan ner Metis igen, följ instruktionerna ovan.

om du jobbar på mac eller ipad

Det krävs att du har Windows på den dator du jobbar på för att kunna ladda ner Metis Windows Client. Använder du Mac eller iPad kan du antingen använda dig av t ex Parallels Desktop (skapa en virtuell Windows-miljö) för att kunna ladda ner Metis eller använda Metis2go, webbversionen av Metis. Läs mer om Metis2Go nedan.

låst konto eller glömt lösenord

Efter fem misslyckade inloggningsförsök så kommer ditt konto att låsas av säkerhetsskäl. Om du har version 10.7 eller senare i Metis så kan du använda dig av funktionen ”Glömt lösenordet?” för att återställa lösenordet. Det hittar du längst ner i själva inloggningsrutan till Metis. Klicka där och följ guiden så återställer du ditt lösenord och får ett nytt inloggningsmail från avsändare Metis.

Om du arbetar i en tidigare version så föreslår vi att du avinstallerar Metis och laddar ner den på nytt, då kan du sedan använda dig av funktionen ovan för att återställa lösenordet.

Du kan också be din superuser eller en kollega med adminrättigheter i Metis gå in i Metis/Metis administration/Användarkonton och återställa lösenordet åt dig. Se här. Du kommer då att få ett mail från avsändare Metis med nytt lösenord.

Om inget av ovan fungerar är du varmt välkommen att kontakta vår internationella support som kan återställa ditt lösenord, support@master-hr.com. Det går bra att skriva på svenska. Ange vilket företag du jobbar på, ditt namn och din e-mailadress och be om återställning av lösenord. Du kommer då att få ett mail från avsändare Metis med nytt lösenord.

Samma instruktion gäller när du har glömt bort ditt lösenord.

gör inställningar i metis

När du väl är inloggad behöver du göra vissa inställningar i Metis, t ex se till att du har rätt norminställningar för de testverktyg du jobbar med. Titta på denna video för beskrivning.

radera data i metis

Enligt GDPR är det viktigt att radera personuppgifter för att skydda integriteten och att inte behålla information utan specifikt syfte. Här finns en guide för att aktivera automatisk radering eller ett förfallodatum för att själv radera större datamängder i Metis. Den inställningen gäller för all data som registreras framöver. Inte på den data som redan finns i databasen.

Gå sedan till rubriken Människor till höger på startsidan. Bocka ur ”Bara mina objekt”. Sortera alla i datumordning, gammalt först. Börja med att markera dig själv och leta upp dina certifierade kollegor och klicka på Redigera förfallodatum och bocka i Spara för alltid. Övrig data som är äldre än det antal dagar ni vill spara data markerar du och klickar på Ta bort person. Dessa tester och personuppgifter raderas nu. De som har ett senare registreringsdatum markerar du i sjok (baserat på datum) och klickar på Redigera förfallodatum och lägg ett datum framåt som är i enlighet med ovan raderingsinställning (t ex om en person är registrerad den 28 oktober 2019 så behöver du lägga ett datum framåt som stämmer med hur många dagar du vill spara testet, om ni vill spara data i 365 dagar behöver du lägga förfallodatum 2020-10-28). När hela databasen är genomgången är du klar.

Om du har aktiverat automatisk radering kommer datan att raderas när det är aktuellt och du behöver inte göra något ytterligare. Har du aktiverat förfallodatum kan du klicka på meddelandet på startsidan och massradera den data som förfallit. Följ guiden i länken ovan.

Om du har enstaka personer som vill bli raderade (testresultat och personuppgifter) går du till rubriken Människor till höger. Sök upp personen i sökrutan uppe till höger. Markera personen och klicka på Ta bort person uppe i menyn. Persondata och testresultat raderas då. Om personen bara vill få ett testresultat raderat går du till aktuellt Assessment där personen finns. Markera rutan med testresultat och klicka på Ta bort svarsperson uppe i menyn. Persondata finns kvar men testresultatet försvinner. 

webbapp - metis2go

Om du är på språng kan du använda vår app eller webbapplikation Metis2go. Du hittar appen via Appstore eller Google Play. Via webb finns den via https://metis2go.master-online.com/. För att kunna logga in behöver du loginuppgifterna som du fått via avsändare Metis, se ovan. Metis2go fungerar på samtliga devices med en webbläsare. Här hittar du en kort video om Metis2go, på engelska. 

tutorials

På vår Youtube-kanal har vi samlat små korta instruktionsvideos för att du enkelt ska kunna komma igång med Metis. Klicka här.

integrering med ats

Metis kan integreras med ert Applicant Tracking System eller rekryteringssystem. Kontakta oss på Master för att få aktuell information om vilka system som redan har integrationen på plats eller om det finns möjlighet att integrera med det system ni använder.

METIS-broschyr

Ladda ner här