Förstå ego för att förstå andra – och dig själv

Om du hittar din passion och följer din dröm hittar du ditt eget värde. Om du ser ditt eget värde ser du också värdet i andra människor, menar Dave Chamberlain. Hans projekt Hug Run är en hyllning till drömmar och modet att genomföra dem. Vi på Master ger människor chansen att förverkliga sina drömmar – stora som små – och att utvecklas längs vägen. Därför är vi huvudsponsor till Daves äventyr. Följ honom och hans projekt och låt dig inspireras av de insikter han får medan han springer runt världen.  

Jag springer ensam. Jag är min egen psykolog, dietist, läkare, bästa vän och alla andra vi förlitar oss på i vardagen. Jag har blivit oerhört självförsörjande och självständig, och det är nog därför det var så lärorikt för mig att komma hem.

Min instinkt har varit att grabba tag i alla jag träffar och försöka banka förnuft i dem. Jag vill skaka dem och säga: "Get over yourself. Det finns folk i världen som har mycket större problem."

På ett sätt tror jag att det är så. Jag tror inte att den som "överlever" en incident med en borttappad mobiltelefon upplever samma trauma som den som försöker överleva ett folkmordskrig.

Men – samtidigt vet vi bara det vi vet. Och om det värsta vi någonsin varit med om är en borttappad mobiltelefon, då är det per definition den värsta upplevelsen i vårt liv. 

INRE STRID MELLAN EGO OCH FÖRSTÅELSE

När jag sitter här hemma och lyssnar på min familjs bekymmer kämpar jag ständigt med en inre strid mellan mitt ego – den del av mig som säger, "jag har sprungit i -27°C och levt ur en vagn, så skärp er" – och förståelse. Förståelsen att a) jag har valt att springa under dessa förhållanden; b) olika personligheter reagerar på olika sätt på olika påfrestningar; och c) vi vet bara det vi vet.

Varje gång jag pratar med min familj om deras liv behöver jag ta ett steg tillbaka och komma ihåg allt detta. Och om jag ska vara helt ärlig så jag trodde inte ens att jag hade så värst mycket ego innan den här korta resan hem – men jag ser att det blir spänt när jag inte kontrollerar det. Det är lätt att tappa tålamodet och ryta ifrån ibland. Det är lätt att motivera "tuff kärlek" som en lösning.

Kanske kan "tuff kärlek" vara en lösning när den grundar sig i förståelse, men jag har märkt att ego hindrar mig från att faktiskt lyssna på ett problem. Egot för istället diskussionen tillbaka till mig och mina problem.

Å andra sidan: mobiltelefoner och folkmordskrig.

Det har varit intressant att försöka hitta balansen, och jag har verkligen inte alltid gjort situationen bättre. Tyvärr ser jag inte ego som något alltigenom dåligt. Några av de mest betydande sportpersonligheterna och innovatörerna någonsin hade enorma egon. Om de inte varit så självupptagna hade de kanske inte uppnått så mycket – och just det här leder till ännu mer inåtvändhet i mig.

Det enda jag vet just nu är att oavsett vilken grund ett förhållande mellan människor är uppbyggd på så måste vi förstå ego för att förstå andra – och oss själva. Om vi kan lösa den här gåtan så tror jag att våra relationer med andra, vilken form de än kan ta, kan förbättras avsevärt.

Dave Chamberlain

Före detta dykinstruktören från Sydafrika som är ute på sitt livs äventyr. Han springer över sex kontinenter under sex år. Tror på kraften i drömmar och milkshakes och håller sig långt borta från långbyxor och kontorsjobb. Följ honom på Instagram