Tänk på att framtiden är flera ”nu” som är sammanlänkade – om du är nöjd nu kommer du därför även att vara nöjd i framtiden

Om du hittar din passion och följer din dröm hittar du ditt eget värde. Om du ser ditt eget värde ser du också värdet i andra människor” menar Dave Chamberlain. Hans projekt Hug Run är en hyllning till drömmar och modet att genomföra dem. Vi på Master ger människor chansen att förverkliga sina drömmar – stora som små – och att utvecklas längs vägen. Därför är vi huvudsponsor till Daves äventyr. Följ honom och hans projekt och låt dig inspireras av de insikter han får medan han springer runt världen.  

Just nu sitter jag på en diner i Minneapolis. Det var egentligen flera veckor sedan jag sprang igenom den här staden för att hinna före vinterkylan på vägen mot Seattle, men nu har jag fått ont i en tand.

Under tiden jag suttit här har har jag tänkt på två till synes motsägelsefulla saker, som faktiskt stöttar varandra. Dessa saker är: 

  1. att se framåt, som ett redskap för framgång, och 
  2. låt inte framtiden komma emellan dig och nuet. 

Om att se framåt 

Kvinnan som tar emot min beställning ser ut att vara 55+. Hon jobbar tyst och effektivt. Det här är ett av hennes två jobb. Hon är en nätt person. Om du någonsin besökt en amerikansk diner vet du hur fullt och febrilt det kan vara. Jag ser henne trots det bära tre tallrikar med stora amerikanska portioner på varje arm.

Jag är säker på att hon sätter en ära i att utföra sitt arbete på ett bra sätt. Men jag undrar ändå om hon lever på det vis hon föreställt sig framtiden som yngre. Kanske, kanske inte. Kanske hon inte ens tänkte på framtiden tidigare i livet. Samtidigt ser jag hur hennes kollegor himlar med ögonen åt hennes ihärdighet.

Kollegorna är unga, men längre och kraftigare än henne. De är allihop studenter som jobbar extra. Jag misstänker att de ser ner på sin äldre kollega. Självsäkra och unga universitetsungdomar, kanske arroganta, som har egna storslagna framtidsdrömmar och därför ser ner på henne.

Jag tror inte att någon av dem drömmer om att jobba på en diner när de är 50. Jag tror inte ens att de kan föreställa sig det. De är unga och oövervinneliga och njuter av nuet. I deras tankar är framtiden okänd. Eftersom framtid också betyder att bli äldre och till sist dö, så ska framtiden undvikas. Som tur är händer detta först i framtiden. Och det är där de tar fel. Framtiden är nu.

Den äldre kvinnan kanske ses som misslyckad av ungdomarna, som ett resultat av brustna drömmar. Men om de bara satte sig in i hennes situation och såg henne för den hon är, då kunde de lära sig mycket.

Hon bär mer än de största killarna. Hon rör sig smidigare och snabbare än de som är lika nätta som henne. Hennes jobb kanske inte är glamouröst i deras ögon, men hon utför sina sysslor så mycket bättre än de andra. Hon är ett exempel på vad det betyder att vara stolt över sitt jobb. Hon är ett exempel på vad ett åtagande är. Om ungdomarna kunde sluta att fnissa åt henne bakom hennes rygg och istället ta tillfället i akt att lära sig något, då skulle de upptäcka hur viktig hon är för dem. Med sin långa erfarenhet är hon en bra måttstock på hur jobbet ska göras bra.

Hon personifierar uthållighet, ansvarstagande, stolthet och hängivenhet. 

Om du får ett jobb någon gång som kanske inte direkt är det du hade tänkt dig, försök att ta tillfället i akt för att lära dig något. Håna inte dina kollegor och se inte ner på dem. Tänk inte att du på något sätt står över dem. De kanske är lyckliga på sin post och de kanske inte önskar sig något annat, som du gör. Det är bra att sikta högt, men målet kommer du inte nå förrän i framtiden. Omfamna istället möjligheterna att lära i nuet, och låt framtiden komma senare.

Om att ta hand om nuet

Medan allt det här händer omkring mig sitter jag och tappar tid. Jag vet att det var skräckinjagande -20°C igår kväll och att det kommer sätta nivån för de kommande två månaderna när jag ska försöka ta mig över Rocky Mountains.

Jag skulle kunna få panik och låta detta framtidsscenario påverka mina drömmar negativt. Eller, så kan jag sitta här och njuta av de oväntade möjligheter som en trasig tand kan erbjuda. Helt enkelt njuta av nuet. Framtiden är inget annat än en hel serie av ”nu” som länkar i varandra. Ju lyckligare jag är i nuet och ju mer jag accepterar läget desto lyckligare kommer jag att vara i framtiden.

Och det är vad jag har lärt mig medan jag suttit här i dinern – framtiden kräver tankemöda och nutiden kräver handling. Lär dig av det första och acceptera det andra. Även om saker inte blir precis som du tänkt dig kommer du ändå bli lyckligare på den plats du hamnar sedan.

Dave Chamberlain

Före detta dykinstruktören från Sydafrika som är ute på sitt livs äventyr. Han springer över sex kontinenter under sex år. Tror på kraften i drömmar och milkshakes och håller sig långt borta från långbyxor och kontorsjobb. Följ honom på Instagram